Newsletter: April 2017

As the Construction Economy continues to grow, all areas of STW are expanding and enjoying increased opportunities to innovate and design for excellence.


Dublin’s Miesian Plaza nears completion

Miesian_Dusk-Time-View---draft-01--2015-09-09

The 21st Century redevelopment of this classic STW designed building is nearing completion on Baggot Street. STW Interiors Department have been appointed to fit out all 235,000 sq.ft (21,800 sq.m).

The complex of three office buildings on Baggot Street are a Dublin Landmark recognised, as much for their transition from Georgian Dublin to higher development, as for their international flair.

Designed by Ronnie Tallon of Scott Tallon Walker Architects, the high-end corporate headquarters were constructed in two phases during the 1960s and 1970s.

The redevelopment provides ultra modern buildings with flexible, Grade A office accommodation, that are energy efficient and have the highest sustainability credentials.
The project is on target to achieve WELL Building Standard Compliance and the design goal of LEED v4 Platinum Rating for the building Core & Shell works.

101_Max_2012_Reception_B_034_nospots.jpg


UCLH Proton Therapy gets underway in London

140319-1217-VIEW-3-NTV

The first NHS Proton Beam Therapy (PBT) Facility in the UK has started on site at Tottenham Court Road. Scott Tallon Walker (in association with Edward Williams architects) have led the design of this flagship £200m hospital project for University College London Hospital, from its initial feasibility stage.

The building will be a total of 34,500 sq.m, 4 floors (30 m) below ground housing the PBT gantries and six floors of short stay oncology surgical centre, including 8 Operating Theatres, diagnostic imaging services and 135 inpatient beds overhead.

The Design has been assessed as BREEAM Excellent and is a UK Government Exemplar Project for the use of BIM Level 2.

Proton Beam Therapy is the worlds most advanced form of radiotherapy which uses a precision high-energy beam of particles to destroy cancer cells.

2017-02-15 12.31.35


Green REIT Offices on Harcourt Road, Dublin

Harcourt-Road-Dusk1a

The elegant, STW designed, seven story office development at 4-5 Harcourt Road has started construction and is due for completion by the end of 2017.

Harcourt Road is a proposal to deliver Grade A, sustainable commercial offices with a strong identity and presence on Harcourt Road that will enhance the public realm. The proposal involves the demolition of the existing building and the construction of a new 7 storey building which reinforces the established building line on Harcourt Road, while creating a strong identity that will form a landmark on the street.

The public realm on Harcourt Road will be greatly enhanced by raising the first floor to a height of 6.15m, setting back the entrance to create a generous 5.35m high covered external space. The 6 storey over ground floor office building is slim, elegant and highly glazed. The principle materials are natural anodized aluminium and glass.

The slender proportions are accentuated by vertical fins which will catch the early morning and late evening light and add crispness and sparkle to the elevation. The predominantly northern orientation of the building to the street means the transparency of the glazed elevation can be exploited to the full.

The building is designed with excellent sustainable credentials to LEED Core & Shell standards.


Cork – Brewery Quarter Student Accommodation

Brewery-Quarter-STW-Student-Housing-view-16-optB---crop

The 413 Bedroom Student Accommodation development on the former Beamish and Crawford Brewery site in the historic medieval core of Cork city has received a Decision to Grant Planning Permission from Cork City Council.

The Brewery Quarter student housing is part of a wider mixed use urban regeneration project and overall urban design masterplan by Scott Tallon Walker which includes a new Events Centre and significant new urban realm to Cork city, including two new streets, two new foot bridges, a riverside walkway and a new city square.


Sandyford Offices gets Planning Approval

ESB_news-section-picture

Full planning permission has been granted for 3 office buildings in Sandyford, South Dublin. The 24,000 sq.m development received approval in the minimum 8 weeks with no further information requests or third party submissions. The high quality design created by STW fully meets the Client’s brief and complies with onerous local authority requirements as well as the robustness of the planning application documentation which included an EIS.

The site is currently a ‘left-over’ back-land area surrounded by warehousing, highly engineered roads and motorways carrying heavy traffic. The design challenge was to transform this into a people friendly business destination and a new gateway into Sandyford. This involved a coordinated approach to the public realm, working in close cooperation with the Local Authority Traffic and Parks Departments and their proposed design for a relief road through the site transforming it into an urban tree-lined boulevard that will create a desirable business address, but will also connect directly with the Luas public transport and the urban centre of Sandyford.

The development which is part of an overall masterplan for the 5.7 ha site, consists of three 5 storey buildings providing approx. 24,000 sq.m of office space. Each building is approx 8,000 sq.m with a central atrium allowing maximum flexibility for a wide range of tenants. High environmental standards are achieved with each building designed to be near zero energy through passive design measures, including building form, materials and photo-voltaic panels.


Ulster University 66,000 sq.m Belfast campus, construction start

UU_Campus-University_of_Ulster-01

Scott Tallon Walker Architects were appointed as Design & Build architects as part of the Belfast based Lagan Group and Portuguese Somague-Engenharia Joint Venture Team for the design development and construction of the new 66,000 sq.m. Ulster University campus.

This project over trebles the size of the existing Ulster University Campus, and continues the return of Ulster University back into the city of Belfast, and into the Cathedral Quarter from its campus in Jordanstown (some 11 Km north of Belfast). The project includes new accommodation for five faculties, a new library and new student’s facilities, as well as alterations to the existing university buildings.

The scheme comprises a double basement with building blocks up to 11 stories in height that are interconnected at the lower levels, and a bridge over York Street connecting the new development to the existing University Building.

Construction on site commenced in mid 2016. Presently, the 30,000 cu.m. basement is now excavated with slabs and liner walls having been poured, as well as the adjacent building having reached 2nd floor level.

UU_IMG_9541a


Minister turns the sod at Trinity

View 2

Education Minister Richard Bruton recently officiated at the sod turning of the 11,400 sq.m Scott Tallon Walker Architects designed Trinity Business School on Pearse Street, Dublin.

Overall, the development will span about 11,400 sq.m, with six storeys above ground and two below. Included in the build will be a 600 seat auditorium, restaurant spaces for up to 200 people, smart classrooms with the latest digital technology, and a rooftop conference room.

The Dean of the School of Business, Professor Andrew Burke said: “Trinity Business School is growing rapidly and becoming a major force in the international management education market. We need a world class building commensurate with these ambitions. This iconic new building is purpose built to cater for the School’s focus on real business learning and exploration in a diverse facility that enables entrepreneurship, creativity, ethical reflection and cutting-edge business analysis”.

Minister Bruton said: “I am delighted to be turning the sod today for this new state of the art facility. The Trinity Business School is one of the leading providers of business education through its undergraduate, postgraduate and executive leadership training courses. It plays an important part in providing future business leaders who are educated to the highest standards and supports the growth of entrepreneurship across our economy”.

Trininty-Business-School-Sod


Thank you for taking the time to read our newsletter. You can find out more about Scott Tallon Walker Architects on our website and our social media channels. Please email or contact us by phone at +353 (0)1 669 3000 if you have any queries in relation to this newsletter or interest in any of our projects or services.

Welcome to our STW UK Newsletter!

uclh1

Scott Tallon Walker Architects | STW Newsletter

Welcome to our 2016 newsletter. This issue focuses on a round up of the years events, from ground breaking at Tottenham Court Road for the UCLH Proton Beam Therapy Facility, completion and handover of a number of laboratory and healthcare facilities across the UK , to media and events STW UK have had involvement with this year…
We hope you enjoy reading our news.

Continue reading

RIAI Scott Tallon Walker Student Excellence Award

Scott Tallon Walker Architects are delighted to be associated with the RIAI in the launch of the “RIAI Scott Tallon Walker Student Excellence Award” (the former RIAI Travelling Scholarship student award) in memory of Scott Tallon Walker Architects’ three founding partners, Dr. Michael Scott, Dr. Ronald Tallon and Robin Walker.

img79

“The award aims to promote the study of contemporary architecture, encourage and foster architectural excellence among the student body, encourage and facilitate communications between the schools and provide a basis for growing awareness of the architecture in society through exhibitions and publications supported by the RIAI”.

Scott Tallon Walker fully supports the RIAI’s overall aims for the Travelling Scholarship competition and has donated €5,000 as a total annual prize fund. The submissions for this award formed part of an exhibition at the RIAI Annual Conference on the 25th and 26th of November 2016.

The competition was open to final year architecture students in the Island of Ireland. Entrants submitted an A1 collage of hand-drawn sketches, concept ideas, technical investigations, final design solutions, 3-D representations, and photographs of models illustrating their final year work.

 

Congratulations to the winner Sean Mahon, to Matthew Webb (second place), and to Kate Rushe and Orla O’Donnell (joint highly commended)!

RIAI Scott Tallon Walker Student Excellence Award in Architecture 2016

Scott Tallon Walker at No 7 in the Top 10 Medical & Health Architects in the UK

Scott Tallon Walker Architects are delighted to announce our position at No 7 in the Top Ten Medical & Health Architects in the UK. The latest league table is represented in the latest Edition of the Economic & Construction Market Review which indicates a long term increase in the value of contracts awarded in the Health Sector.

p4pbt-atrium-entrance-view-colours

Scott Tallon Walker are currently leading the design of the new Proton Beam Therapy Centre and Cancer Hospital at University College London, and a new Private Patient Unit, for Nuffield Health, at Barts in the City of London. We are also the undertaking the Supervisory role for the new Phase 5 development (Ambulatory Centre for Head & Neck, Ear Nose and Throat services) at UCLH, in addition to other works at Guy’s and St Thomas Hospital and for Alliance Medical Ltd.

typical-ward-bedroom-image-01-enhanced-option

Our Healthcare team in London has grown significantly in the last year, and we look to build on this expansion in the coming year .

Keeper’s House and Lodge has been shortlisted in this year’s World Architecture Festival Awards.

Scott Tallon Walker Architects are delighted that Keeper’s House and Lodge has been shortlisted in this year’s World Architecture Festival Awards.

STW-WHSE-0014-logo

Elevated above a river meander, the site of Keeper House is bounded within a Special Area of Conservation encompassing magnificent mature trees. A Neolithic ring fort to the north east, bears witness to the providence of the land. Views of distant mountains emerge through the trees to the east and south.

The client sought a contemporary design approach to capture the unique characteristics of the site, to include a house and a separate lodge with its own aspect and privacy. The brief proposed a low energy design, maximising visibility, connectivity and enjoyment of the natural habitat as project criteria.

The scheme is set out around a three sided walled garden, gathering vehicles in a sheltered courtyard. The south wall shifts in plane to form a shared plantroom, while also creating privacy between each dwelling. Distant views are screened, to be later revealed when entering the main social space of each house.

img5

Common design elements are applied with subtle variation to each dwelling. Higher ceiling to social spaces, creates a dominant roof plane that floats over courtyard walls to announce entry.

The main house faces south and east, with a central kitchen core that divides the plan into entrance hallway, dining area, study and living space. The lodge faces west; a distilled version of the main house plan.

STW-WHSE-0038

Internally, the visual dominance of tree foliage through floor to ceiling glass gives seasonal definition. Bedrooms are arranged adjacent to the line of the courtyard wall, each room having direct garden access, with an external fern garden, outside shower and hot tub off the master en-suite. To the south, the connecting wall is planted with trained fruit trees, and forms a backdrop to a pathway which includes viewing platforms, and the river bank below, further harmonising landscape, architecture and occupant.

STW-WHSE-0011

Submission

World Architecture Awards 2016 – House – Completed Buildings

Keeper House

55th Particle Therapy Co-operative Group Conference

Scott Tallon Walker and the project delivery team will be attending the 55th Particle Therapy Co-operative Group Conference and Exhibition in Prague from May 22nd to May 28th. We will be located at stand number 22-24.

Please drop by and visit us:

55th Particle Therapy Co-operative Group Conference

STW are the lead consultant in a team of five corporations working together to deliver the new Proton Beam Therapy unit in London.
The project team consists of STW, Campbell Reith, WSP & CCRD, Harley Haddow and Bouygues UK.

The 34,600 m2 facility is currently under construction in the heart of London at Grafton Way, next to University College of London Hospital, on Tottenham Court Road. When completed, it will offer a world-leading new radiotherapy to patients, which targets tumours more precisely.

Just opened: a new home for clinical research department at UCLH

Scott Tallon Walker Architects are pleased to announce the successful completion of a new purpose built research facility for UCLH. The NIHR UCLH Clinical Research Facility (CRF) is a facility dedicated to experimental medicine and clinical research. CRF have moved from their previous home in the A&E department of the main hospital to the 4th floor of 170 Tottenham Court Road, a 2 minute walk away. The newly remodelled space provides Clinical space, a 9 bedded bay, 7 clinical rooms, 2 single rooms with en-suites, a laboratory, a dispensing pharmacy and working space for specialist clinical and administrative staff.

The facility provides a coordinated infrastructure to support patients and volunteers and help clinical investigators to conduct clinical research safely, efficiently and cost-effectively.

No. 170 Tottenham Court Road was originally designed as an office block so accommodating the services for clinical and research use, and providing an accessible and welcoming department, presented a major challenge for STW and the engineers.

Additional plant room space was required on the floor and part of the basement car park was utilised for storage and changing areas. We worked closely with the users to ensure their furniture and equipment could be accommodated and to build a department that met stringent clinical standards whilst using colours and finishes to enhance the bright friendly atmosphere. The project was constructed to a tight deadline and the client was very happy it was completed on time, to such a high standard.

UCL Hospitals Biomedical Research Centre